
Güneş enerjili sulama sisteminin sadece kurulum maliyeti vardır, ek giderleri yoktur. Ortalama 25 yıl kadar ömrü vardır. Tarımsal faaliyetlerin önemli bir kısmını sulama masrafları oluşturur ve bu masraflar direkt olarak enerjiye bağlıdır. Ancak tarım arazileri genelde enerji nakil hatlarından uzak yerde konumlanır. Uzaklık durumunda akülü güneş enerji sistemleri uygulanabilir.
Güneş Enerjisi ile Sulama Yapmanın Avantajları Nelerdir?
Güneş enerjisinin tarımda sulama için kullanılması beraberinde pek çok avantajı getirir. Bu avantajlardan birkaçını aşağıdaki gibi sayabiliriz;
Tarımsal Sulamada Güneş Enerjisi Desteği
Güneş enerjisi ile tarımsal arazinin işletme maliyetleri önemli oranda düşer. Burada en cazip avantajlardan biri elektrik şebekelerinin beklenmedik fiyat artışlarından etkilenmemektir. Ayrıca tarımsal sulama hibe desteği ile (güneş enerjili sulama, güneş enerjili damla sulama sistemleri, yağmurlama ve benzeri gibi) ciddi oranda kar elde edebilirsiniz. Tarımsal sulama hibe desteği her yıl Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından belirlenen tarihlerde ilan edilir.
Çiftçiler, sulanacak alanın yüzde 1’i kadar alana GES kurabilir. Yani 250-300 dekarlık araziyi sulamak için 3 dekara kurulacak GES ile 250 kw elektrik üretilebilecek.